Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακοής που στις σοβαρότερες περιπτώσεις καταλήγει σε πλήρη απώλειά της (κώφωση). Η βαρηκοΐα είναι συχνό σύμπτωμα που εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και από τη γέννηση. Ο βαρήκοος ασθενής δυσκολεύεται να ακούσει τους άλλους και να διακρίνει τις λέξεις. Συχνά ζητά να επαναλάβουν όσα είπαν προηγουμένως, παραπονείται ότι οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά, ενώ όταν παρακολουθεί τηλεόραση ή ακούει ραδιόφωνο αυξάνει πολύ την ένταση, σε επίπεδα που μπορεί να ενοχλούν τους γύρω του. Η δυσκολία του βαρήκοου μεγαλώνει σε περιβάλλον με θόρυβο. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βαρηκοΐας, ο βαρήκοος μπορεί να δυσκολεύεται σημαντικά να συμμετέχει σε συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να τις αποφεύγει και να απομονώνεται.

Όταν η βαρηκοΐα εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία, εφόσον δεν αναγνωριστεί και δεν αντιμετωπιστεί, προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και στην εκμάθηση της γλώσσας. Πολλές φορές ένα βαρήκοο παιδί μπορεί αρχικά να θεωρείται ανυπάκουο, καθώς δεν ακολουθεί τις εντολές (αφού δεν τις ακούει), παρά μόνο μετά από πολλές επαναλήψεις. Ειδικά όταν η βαρηκοΐα αναπτύσσεται σταδιακά, αργεί να γίνει αντιληπτή. Μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να εντοπιστεί το πρόβλημα και συνήθως το αντιλαμβάνονται νωρίτερα οι οικείοι του ασθενούς και όχι ο ίδιος. Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν βαρηκοΐα είναι πολλά και ποικίλλουν από απλά και απόλυτα αναστρέψιμα, μέχρι σοβαρά και ανίατα. Συνηθέστερες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ακοής είναι: -      Απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσματα κυψελίδας (κερί) ή ξένα σώματα -      Λοιμώξεις του αυτιού (ωτίτιδες) -      Τραυματισμοί με ή χωρίς ρήξη του τυμπάνου που μπορεί να προκληθούν από μηχανικά αίτια (π.χ. ξένα σώματα όπως μπατονέτες, κλειδιά, οδοντογλυφίδες ή χτυπήματα στο κεφάλι, κ.ά.) αλλά και από έντονους ήχους ή μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση -      Φάρμακα με τοξικότητα στην ακοή (ωτοτοξικότητα) -      Εναπόθεση αλάτων στα ακουστικά οστάρια που μεταφέρουν τους ήχους στο εσωτερικό του αυτιού (ωτοσκλήρυνση) -      Βλάβες ή εκφύλιση στα νευρικά κύτταρα του οργάνου της ακοής, στο ακουστικό νεύρο ή στην περιοχή στου εγκεφάλου όπου γίνεται η ερμηνεία των ηχητικών ερεθισμάτων

© 2010 - 2013 γραφωνηματα.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση του περιεχομένου του site, καθώς και η αναπαραγωγή του με οποιοδήποτε μέσο.